På den gamla ”goda” tiden såg man i västerlandet migrän som en sjukdom som drabbade främst medelålders kvinnor från överklassen. Även i Kina fanns en liknande syn och migrän som kallades ”beauty”, för att den drabbade kvinnan var i obalans och gungade fram som i dans. Idag ser man migrän som en folksjukdom som drabbar ungefär 25 % av befolkningen mellan 16 och 65 år. Det är vanligare att kvinnor drabbas, från tonåren och uppåt med toppen vid medelåldern för att senare avta. Migrän är en av de vanligaste sjukdomar som jag behandlar med akupunktur.

Migrän eller huvudvärk kan kännas intensivt i ena sidan av huvudet, runt ögonen, eller bak i huvudet, pulserande, måttlig eller svår. Förutom att orsaka yrsel, kan det leda till illamående och kräkningar. Fysik aktivitet eller bara att röra på huvudet förvärrar symtomen. Man kan vara känslig för ljud, ljus och lukter. Känseln kan påverkas, likaså tal och hörsel. Effekten är oftast trötthet och koncentrations svårigheter. Vissa personer känner sug efter smaker som salt. Anfallen kan pågå från några timmar till flera dagar och lämnar utmattning efter sig. Orsaken till migränanfall kan vara flera, stress, sömnbrist eller orolig sömn, fasta, menstruation, hormonförändringar, känslostormar, nedstämdhet, dålig luft cirkulation eller drag, plötsliga väderändringat och saker som är lättare att kontrolleras själv som alkohol, iskall mat mm.

Akupunktur mot migrän

Migrän enligt kinesisk medicin

Västländsk medicin menar att migrän är en neurologisk sjukdom som börjar inuti hjärnan för att sedan sprida sig till blodkärlen samtidigt frigörs kemiska ämnen som gör blodkärlen extra smärtkänsliga. Migrän enligt kinesiska medicin orsakas av många organs energier men grunden är att kroppen är svag, tom på energi. Detta leder till obalans i flera meridianer. Njurens meridian är en energisamlings center för alla meridianer, i detta fall berörs hjärtas-, levers-, blåsas-, gallblåsas-, magens-, och lungors meridianer. Akupunktur mot migrän används för att frigöra energiflödet i kroppen. Men för att använda akupunktur mot migrän krävs först en analys av vilken typ av migrän eller huvudvärk som patienten har.

Typisk migrän är ensidig huvudvärk, runt tinningarna, på vänster sidan, vilket tyder på lever blodstagnation. På höger sida handlar det om lungornas meridianer.
Men det förekommer även i andra delar av huvudet, olika område har ju olika orsaker, t ex värk runt ögonen, panna, tryck och ömhet, lite som ett hårt band. Det är typisk migrän, när man är mycket stressad, eller oregelbundna matintag gör att magens energi avstannat. Då går energin uppåt och fastnar vid ögonen och panna.

Migrän kan också sätta sig i nacken, ensidig eller på båda sidorna. Det kan orsakas av långvarig huvudböjning, spända nackmuskler och kan sprida sig vidare till käken. Det skapas av blockering i Du meridian, som går igenom hela ryggraden till huvudtoppen. Typiska symtom är värk och en enorm trötthet. Migrän kan också fästa sig vid bihålorna, i käken eller en del av näsan. Det brukar orsaka en känsla av svullnad. Denna typ orsakas av tomhet i lungors energi. Migrän som ligger i huvudets bakre del precis mellan huvudet och nacken, eller uppåt, är ofta ett tecken på högt eller ojämnt blodtryck. Levers och blåsas meridian kan bli blockerad, detta leder Qi stagnation och energin går uppåt.

Att behandla huvudvärk med akupunktur

Migrän eller huvudvärk kan inte botas med akupunktur, men det kan definitivt förebyggas och lindras. Målet är att minska antalet anfall och kraften i dessa. Behandling med akupunktur mot migrän är inte en ”one-off”, patienten och akupunktören samarbetar. Akuta migränanfall kan lindra genom vila i ett mörkt och tyst rum, att undvika starka dofter, synintryck och ljud. Ledtrådar till rätt behandling med akupunktur ger samtal med patienten, exempelvis tyder ett sug efter choklad på magnesium brist, saknar kroppen mineraler blir suget i stället efter salt, typ chips. Om migrän beror på stress eller något relaterat så rekommenderar jag akupunktur mot stress och utbrändhet som är en beprövad behandling.

Proteinbrist ger sug efter socker och indikerar en ojämn halt av blodsocker. När anfallet avtar kan man äta något varmt, det ökar cirkulation i kroppen. Vidare massera huvud där du har ont, bada händer och fötterna i varmt vatten, ca 30 minuter. Syftet är att öppna hjärtas-, levers-, njures-, meridianer som i sin tur ökar blodcirkulation till hjärnan och minskar eventuella blockeringar.

För att minska antalet migränanfall hjälper ändrade levnadsvanor:

  • Undvika eller minska stress som är den vanligaste triggern för migrän.
  • Regelbundna sömnvanor, en god sömnkvalitet gör att hjärnan blir avslappad.
  • Motionera regelbundet på lagom nivå det behåller en god cirkulation i kroppen. Intensiv träning kan istället utlösa migrän.
  • Regelbundet intag av mat och dryck, vilket balanserar blodsocker och vätska i kroppen.
  • Massage mellan huvud och nacken, att göra övningar som låser upp nacken och skuldror och avslappnings övningar.
  • Undvika livsmedel som kan trigga anfall som exempelvis rödvin, choklad och vissa dessertostar.

Sist men inte minst, var positiv och inte oroa Dig inte för mycket, det finns lindring. Tomorrow is an another day!

Akupunktur mot huvudvärk