När vi pratar om blodcirkulationen i kroppen, tänker vi på våra blodkärl. Hjärtat pumpar ut blodet i kroppens blodomlopp. Själva blodomloppet är ett system av blodkärl för transport av t.ex. syre, näringsämnen och hormoner men det för även bort avfallsprodukter som kroppen inte behöver som koldioxid.

Blodkärlen i vår kropp får inte blockeras, eftersom de transporterar näring och syre till hjärta, hjärnan, muskler, och övriga delar av kropp. Dålig blodcirkulation och olika sjukdomar kan uppstå om blodkärlen blockeras.

Hur fungerar våra blodkärl?

Anatomiskt har vi tre sorters blodkärl: artärer, vener, och kapillärer. De har en sammanlagd längd på ca 100 000 kilometer, en sträcka på två varv runt jorden. Artärerna för vidare det blod som pumpas ut från hjärtat ut i kroppen. Blodet i artärerna från vänster kammare är syrerikt vilket beror på att blodet har förts genom blodkärlen i lungorna och hämtat syre därifrån. Venerna samlar upp blodet ute i kroppens organ och muskler och leder det tillbaka till hjärtat. De är antingen djupa eller ytliga, och ofta går två djupa vener bredvid varje artär. De ytliga venerna på armarna och benen ligger precis under huden, och hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Kapillärer är de minsta kärlen som ligger längst ut som förbinder artärerna med venerna.

Inom den traditionella kinesiska medicinen spelar kroppens meridianer eller energibanor en avgörande roll. Meridianerna är inte samma sak som nervbanor eller blodådror, de kan inte ses med blotta ögat, utan har de ett djupare förlopp mellan hud och muskler. Genom meridianerna strömmar Qi genom hela kroppen, de knyter ihop de 12 inre organen. Qi är livsenergi eller rörelsekraften som ständigt cirkulerar i kroppen för att hålla den i balans.

illustration på dålig blodcirkulation

Varför får man dålig blodcirkulation?

Det finns ett samband mellan blodomloppet och meridianerna, de hänger ihop, korsar och påverkar varandra enligt klarlagda mönster. Tillsammans påverkar de vår blodcirkulation. Enligt den kinesiska medicinen är dålig blodcirkulation för det mesta definierat som tomhet av yang Qi och blodsenergi, eller stagnation i Qi och blodsenergi. Orsaker till detta kan vara näringsbrist, för lite vätska, att kroppen utsatts för långvariga kylan, brist av motion, stress, förkalkning i kärl, högt blodsocker, etc.

Njurarna och mjälte är kroppens energi motorer, om blodsenergi i njurarna och mjälten är svag kan de inte cirkulera blod i kroppen, vilket leder till inre kylan. Typiska symtom är exempelvis, blek tunga, trötthet, yrsel, sömnproblem, dåligt minne, dålig aptit, lös i magen, lätt att frysa med kalla händer och fötter. Stagnation i Qi och blodsenergi betyder att blodsenergin är förstoppad. Typiska symtom är exempelvis, håravfall, aggressivitet, blåa läppar, mensvärk, eller värk i kroppen. Bland mer alvarliga tillstånden kan nämnas, infrakt i hjärna kan leder till stroke, i organ kan leder till cystor eller tumör, i benen kan leder till åderbråck, etc.

Så kan man förbättra blodcirkulationen

Vi kan faktiskt förbättra blodcirkulationen i vår kropp genom att ändra kosten, och genom att förbättra vårt levnadssätt. Det allra viktigaste är att dricka varmt, att äta varmt och att hålla oss varma, detta ger ju redan mer än god effekt, särskilt under den kalla årstiden. Tummeregler är att hålla händer och fötter. Den kinesiska frukosten är för övrigt en varm måltid. När det gäller levnadssättet är det viktigt att sluta att röka och dricka måttligt med alkohol. Nikotinet kan skada våra kärlväggar, förtjocka vårt blod, och ge högt blodtryck och leda till förkalkningar i kärlväggarna.

Det är också viktigt med en ”normal” kroppsvikt. Personer med undervikt har en tomhet i Qi och blodsenergi, medan överviktigt kan tyder på stagnation i Qi och blodaenergi. Motion är utmärkt och skall vara regelbunden men överdriven motion är negativt. En annan komponent är stress, avslappningsövning som djup andning och yoga är stärkande.

Avslutningsvis, det viktigaste är hur vi äter eftersom mat är medicin. Rätt kost stärker blodsenergier och cirkulationen, blodkärl behåller sina elasticitet, sänker högt kolesterol och blodtryck. Exempel på god kost är exempelvis, tomat, lök och vitlök, morötter, selleri, dadlar, olika nötter, mörkt ris, kött, rödbetor, bär, fisk, granatäpple, vindruvor, måttligt med vin, olika kryddor, spenat, frukter som innehåller höga halter av vitamin C.