I dagens Kina används den västländska kalender som den officiella kalender, men den traditionella kalendern domineras fortfarande folks vardag, t ex de flesta högtiderna är fortfarande enligt den traditionella kalendern, t ex, det kinesiska nyåret, vårens allhelgonadag och inte minst mid höstens festival.
Den traditionella kinesiska kalendern är utformad utifrån månens rörelser och kallas även för månkalender, den härstammar från Shangdynastin (1766 f. Kr – 1122 f. Kr.).
En ny månad börjar vid nymåne och den femtonde dagen är det alltid fullmåne, det gör att det finns två solstånd också kallas Jie Qi i varje månad, det blir tjugofyra solstånd per år. Kalendern ger vägledning om vad som är att vänta, t ex hur vädret kommer att bli, om skörden blir god eller mager, och om framtiden blir gynnsam eller svår. Bondes kalender eller Yin kalender är andra namn, medan den västländska kallas för Yang kalendern.
I år var höstens ankomst den 7 augusti, Li Qiu. Redan den 29 september hamnar vi i mitten av hösten, midhösten. Det är en mycket viktigt vändpunkt i naturen. Sommarhettan inte är över än, men morgon och kvällar morgon blir kyligare, kraftiga regn, tyfoner, orkaner kan komma. Detta kan orsaka jordskalv, översvämningar och andra naturkatastrofer.
Midhöstfesten, eller månfesten är den näst viktigaste traditionella högtiden i Kina, det är på denna dag som månen är som rundast och klarast. Familjer samlas för att äta tillsammans, månkakor och andra goda rätter. Det är också en skördefest och därefter börjar det mörka halvåret.
Traditionell kinesisk medicin under hösten
Den Traditionella Kinesiska Medicinen härstammar från naturen. Tanken är att människor är en del av naturen och att naturen styr vår livsenergi, Qi. Livsenergin strömmar i våra energibanor, meridianer. Naturen lär oss att leva efter Yin och Yang principen, i balans och inre harmoni mellan kroppens organ och mellan oss och naturen.
De fem elementen, Wu Xing , trä, eld, jord, metall och vatten, förklarar just processen som är grundläggande för naturens kretslopp och som relateras till kroppen via meridianerna och organsystemen.
Metallelementet har en relation till hösten, skördetiden. Akupunktur meridianerna relaterade till Metallelementet är lung- (yin) och tjocktarmsmeridianerna (yang). Metallelementet kontrollerar andningen och produktionen av försvarsenergi (Wei Qi). Lungornas funktion är att kontrollera andningen. Lungorna utvinner syre (himmelsk Qi) som blandas med näringen (Qi från födan) som utvunnits ur mat och dryck. Lungorna och tjocktarmen för också bort oren Qi. Sorg orsakar obalans i detta element.
Under hösten vill vi dra oss tillbaka och stanna inne, tända ljus eller en brasa. Detta är naturligt eftersom Yang energin i naturen minskar och yin energi ökar. Vår kropp har samma utveckling, vi går också från yang till yin. Därför måste vi bygga en inre bro som balanserar Yang till Yin.
Tiden när hösten börjar komma, under sensommaren är tiden för magen och mjälten. Det kan vara kyligt på morgonen och på kvällen, svettigt under dagen. Om det regnar på höstens ankomst betyder det en regnig och fuktig höst. Detta är ogynnsamt för både mage och mjälte. Dessa organ är direkt kopplade till det vi äter och dricker. Därför ska vi undvika kall mat och dryck, t ex, vattenmelon, kalla sallad, glass, etc och grillad och kryddstark mat.
Vi ska också ta hand om våra lungor, för att själva hösten är lungors tid. Höstens torka förbrukar mer av våra essensvätska och lungorna kontrollerar andning och hud. Lungor mår inte bra av torrhet och är känslig för kylan, därför frodas virus, hosta och förkylning under hösten. Vi ska både avfukta kroppen och tillföra vätska men fukt är skadlig vätska.
Vi ska äta mat som stärker Yin energi, ger essens till kroppen och stärker just magen och mjälten. Mat och dryck ska ta bort fukt, slem och kyla ner hettan i lungor. Exempel på lämplig mat är varma soppar, kinakål, ägg, gojibär, tofu, zucchini, svamp, majs, morötter, yams, dadlar, vita rättika, färsk ingefära, salladslök, färska koriander, pumpa, persimon, äpple och päron.
Hösten är den viktigaste tiden för kroppen under hela året och lägger grunden inför vintern. Det som gror under våren, växer på sommaren, samlas in på hösten och göms under vintern.
Vi människor lever på energin från himlen och jorden, de fyra årstiderna är naturens lag som påverkar vår hälsa mer än vi anar. Det främsta målet med Traditionell kinesisk medicin är att bevara kroppen i balans och vid god hälsa, då måste vi leva med naturen och inte emot den.