Akupunktur som ges av en välutbildad akupunktör med flerårig utbildning är synnerligen säker. Behandlingen ges med tunna, sterila engångsnålar. Medlemmar i Svenska Akupunkturförbundet har en ansvarsförsäkring. Men eftersom akupunktur är en så behandlingsform, så kan patienter uppleva olika symtom eller biverkningar efter en behandling.

En akupunkturbehandling innebär att en helande process startar i kroppen, den processen tar energi från kroppen. Om exempelvis en patient kommer till behandling efter en lång arbetsdag utan att ätit något under dagen är det normalt att känna sig frusen, öm eller någon form av träningsvärk efteråt.

Vilka biverkningar är vanligast?

Det vanligaste är att man känner sig avslappnad, trött eller lätt dåsig efter en behandling. Hos personer med stressproblem kan avslappningen ibland utlösa känslosamhet. Direkt efter en behandling upplever vissa en mild ömhet eller rodnad där nålar satts in, det är kortvarigt och går fort över.

En behandling utlöser ibland ett fenomen som kallas ”läkningskris”, det betyder att symtomen förvärras tillfälligt när kroppen anpassar sig till behandlingen. Vissa patienter känner yrsel under eller efter en behandling, vilket kan bero på själva avslappningen eller någon from av fobi mot nålar. Under mina drygt 20 år som akupunktör har två patienter svimmat men snabbt återfått medvetandet.

Avslutningsvis är behandling med akupunktur som utförs på rätt sätt en säker behandlingsform. Det är dock viktigt att man som patient följer akupunktörens råd. Akupunktur och traditionell kinesisk medicin syftar till att få kroppen i balans och undvika extrema situationer. Därför är det olämpligt att samma dag som kroppen slappnat av, utsätta kroppen för stark ansträngning som fotboll, tennis och liknande sporter. Vidare rekommenderar jag inte heller att man simmar eller badar samma dag.

Biverkningar från akupunktur