Öronakupunktur har sitt ursprung i Kina och går tusentals år tillbaks.

En speciell form av akupunktur som behandlar symptom i hela kroppen genom att behandla punkter och zoner i örat. Eftersom örat har många blodkärl och nerver står det i förbindelse med större delen av kroppen. Behandlingen sker med nålar eller små frö.

Öronakupunktur har liksom akupunktur sitt ursprung i Kina och går tusentals år tillbaks. Man ser öronmusslan d.v.s. ytterörat som en bild av människokroppen, som ett foster som ligger med huvudet neråt. Den franske läkaren Paul Nogier forskade inom området på 1950- och 60 talen och uttryckte samma sak som att det finns ett samband mellan olika punkter i örat och kroppens olika organ dess sjukdomstillstånd.

På 1970-talet börjar en klinik i New York använda öronakupunktur i behandlingen av drogmissbruk och relaterat abstinensbesvär. Den så kallade NADA terapin (National Acupuncture Detoxification Association) utvecklades och spreds över världen. I dag används öronakupunktur i samband med enskild och gruppterapi inom svensk sjukvård, socialtjänst och kriminalvård.

Örat liksom kroppen innehåller meridianpunkter, eftersom örat är så mycket mindre sitter de tätt och täcker ett mindre område. En erfaren akupunktör lokaliserar rätt punkter genom att se eventuella förändringar i örats utseende och efter extra känsliga punkter i örat i kombination med själva sjukdomsbilden.

Öronakupunktur i Göteborg

Hur fungerar öronakupunktur?

Behandlingen görs antingen med sterila akupunkturnålar som sticks in 2 mm eller genom att sätta små plåster med en metallkärna på dessa punkter. I de senare fallet stimuleras örat genom fingertryck på plåstret. Patienten kan upprepa behandlingen själv under tiden tills nästa behandling, och många patienter upplever en behaglig avslappnande känsla.

Behandlingen kan ske både enbart med öronakupunktur eller i kombination med vanlig akupunktur eller örtmedicin. Liksom för akupunktur finns inga medicinska biverkningar och kan även ges till gravida patienter. Exempel på tillstånd där vi använder öronakupunktur:

  • Beroende situationer, rökning, mat, mm
  • Oro och depression
  • Stress relaterade problem
  • Sömnstörningar

Men det är viktigt att tillägga att exempelvis vid behandling av övervikt öronakupunktur inte gör att ”kilona rinner av”, däremot påverkas ämnesomsättningen positivt och suget efter mat minskas. Men fungerar inte utan samarbete med patienten där vi tillsammans kartlägger matvanor och tid för måltider och lägger upp en plan för ett framgångsrikt resultat.

Kontakta Jadepoints

Jadepoints utför öronakupunktur i Göteborg av Sophie Zhang Rothmyr. Vill du ha mer information eller vill du veta om behandlingen är något för dig? Då är du välkommen att Kontakta oss.

Akupunktören Sophie Zhang Rothmyr på Jadepoints akupunktur Göteborg